ΠΡΟΣ: Υπουργείο Οικονομικών Υπόψη: Υπουργού κ. Χρήστου Σταϊκούρα

Αθήνα, 15.05.2020

Αριθμ. Πρωτ.:1542

ΠΡΟΣ: Υπουργείο Οικονομικών

Υπόψη: Υπουργού κ. Χρήστου Σταϊκούρα

Κοινοποίηση: Υπουργείο Μεταφορών

Υπόψη :Υφυπουργού κ. Ιωάννη Κεφαλογιάννη

ΘΕΜΑ: Άμεσα –ελάχιστα- μέτρα στήριξης των ΕΔΧ – Ταξί

            Κύριοι Υπουργοί,

Μετά την άρση των μέτρων απαγόρευσης της κυκλοφορίας, η επιστροφή στην κανονικότητα μόνο εύκολη δεν είναι.

Τα ταξί έχουν πτώση τουλάχιστον 80% στο μεταφορικό έργο κι αυτό συνεπάγεται τεράστια οικονομική ζημιά. Σήμερα τα ταξί, όχι μόνο δεν βγάζουν κέρδος αλλά αδυνατούν να καλύψουν και τα έξοδα συντήρησης.

Με ανύπαρκτη τουριστική κίνηση, μηδενική αθλητική και καλλιτεχνική δραστηριότητα και με τους χώρους διασκέδασης κλειστούς, το έργο των ταξί έχει περιοριστεί στο ελάχιστο. Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι χωρίς τη λήψη των απαιτούμενων μέτρων από την κυβέρνηση, πολύ σύντομα ο στόλος των ταξί θα μείνει ακινητοποιημένος.

  • Σχεδόν δύο μήνες μετά από την ανακοίνωση των έκτακτων μέτρων οικονομικής ενίσχυσης για τις πληγέντες επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους, υπάρχουν πολλοί συνάδελφοι που δεν έχουν πάρει ακόμη το βοήθημα των 800 ευρώ.
  • Η Π.Ο.Ε.Ι.Α.Τ.Α. έχει απευθυνθεί σε όλους τους αρμόδιους φορείς τόσο γι’ αυτή την εκκρεμότητα όσο και για την ένταξη των αυτοκινητιστών στους δικαιούχους του επιδόματος για τον μήνα Μάιο.
  • Έχουμε καταθέσει πολλές φορές το αίτημα για την μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από το 24% στο 13%. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, αυτή η μείωση –χωρίς να είναι ιδιαίτερα σημαντική– θα μπορούσε να κάνει την χρήση του ταξί πιο προσιτή για το επιβατικό κοινό.