ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Υπ’ όψιν: κ. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑ

Αθήνα, 04.08.2020

ΑΡΙΘΜ. ΠΡΩΤ.: 1582

Θέμα : Οικονομικά μέτρα στήριξης για τα Ε.Δ.Χ ΤΑΞΙ

Κύριε Υπουργέ

Γνωρίζετε ήδη ότι ο κλάδος των Ταξί, έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από την υγειονομική κρίση. Το 80 % του μεταφορικού μας έργου έχει χαθεί και μαζί με αυτό το μεγαλύτερο μέρος από το εισόδημά μας. Ζητάμε την λήψη άμεσων οικονομικών μέτρων προκειμένου να καταστεί ο κλάδος μας βιώσιμος και να ανακουφιστούν έστω στο ελάχιστο χιλιάδες οικογένειες που ζουν από το Ταξί. Είναι σημαντικά για μας τα εξής:

α) Ένταξη των αυτοκινητιστών Ταξί στις πληγέντες επιχειρήσεις.

Ζητάμε την ένταξη του κλάδου μας στα οικονομικά μέτρα στήριξης που είναι σε ισχύ και από τα οποία επωφελήθηκαν ήδη άλλοι κλάδοι μεταφορών, όπως τα ΚΤΕΛ, τα Τουριστικά Λεωφορεία και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

β) Άρση του αποκλεισμού των Ε.Δ.Χ. Ταξί από κάθε κοινοτικό ή εθνικό αναπτυξιακό πρόγραμμα.

Τον Μάρτιο του 2021 λήγει η αναστολή υποχρέωσης αντικατάστασης αυτοκινήτου και τίθενται σε ισχύ τα όρια ηλικίας αυτοκινήτων ταξί που ορίζει η ελληνική νομοθεσία. Χιλιάδες ιδιοκτήτες Ταξί είναι υποχρεωμένοι να αντικαταστήσουν το αυτοκίνητο τους. Αλλά αυτό είναι οικονομικά ανέφικτο. Το 2020 είναι μια δύσκολη χρονιά και στο σύνολό του ο κλάδος μας προσπαθεί να αποφύγει την χρεωκοπία. Πόσο μάλλον να βρει χρήματα για να αγοράσει ένα καινούργιο αυτοκίνητο.

Η Ομοσπονδία Ταξί εισηγείται μια γενναία επιδότηση που θα βοηθήσει τον επαγγελματία αυτοκινητιστή στην αγορά καινούριου ή μεταχειρισμένου αυτοκινήτου. Το πρόγραμμα Next Generation μπορεί να περιλαμβάνει δράσεις προς αυτή την κατεύθυνση.