ΠΡΟΣ: ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου

Αθήνα 14/07/2020

 

                                                                             Αρ. Πρωτ.: 1575

 

Θέμα: Σχέδιο Νόμου για την Προώθηση της ηλεκτροκίνησης.

 

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ταξί χαιρετίζει την πρωτοβουλία της Ελληνικής Κυβέρνησης σε ότι αφορά την προώθηση και χρήσης της ηλεκτροκίνησης. Αν και υστερούμε σημαντικά σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. τόσο σε ποσοστά ηλεκτρικών αυτοκινήτων όσο και σε υποδομές φόρτισης εντούτοις μπορούμε να καλύψουμε το χαμένο έδαφος.

 

Το γεγονός ότι για την εκπόνηση αυτή του νομοσχεδίου χρησιμοποιήθηκε ως πρότυπο το Εθνικό Σχέδιο Ηλεκτροκίνησης της Ολλανδίας (το μεγαλύτερο ποσοστό διείσδυσης της ηλεκτροκίνησης) είναι ενθαρρυντικό για την αποτελεσματικότητα αυτή του εγχειρήματος. Ο κλάδος των Ταξί βιώνει μία από τις χειρότερες περιόδους του εξαιτίας των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων που προκάλεσε η υγειονομική κρίση. Αυτός ο παράγοντας είναι αποτρεπτικός για την ευρεία διάδοση της ηλεκτροκίνησης στον τομέα των ταξί. Αν και η επιδότηση που παρέχει η ελληνική πολιτεία είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη, εντούτοις τα διαθέσιμα ηλεκτροκίνητα οχήματα στην ελληνική αγορά είναι πανάκριβα και δυσανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες των αυτοκινητιστών Ταξί. Στο βαθμό που μας αναλογεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ταξί θα στηρίξει την ηλεκτροκίνηση και την προσπάθεια για προώθησή της. Θα χρειαστούν όμως:

 

  1. Μέχρι τις 30-3-2021 θα αντικατασταθεί υποχρεωτικά σχεδόν το 40% του στόλου των ταξί και απαιτούνται επιδοτήσεις για αυτοκίνητα όλων των τύπων καυσίμου. Είναι αναγκαία λοιπόν η χάραξη συγκεκριμένης πολιτικής για την αντικατάσταση αυτοκινήτων Ε.Δ.Χ συνδυαστικά και με τις οικονομικές δυνατότητες των αυτοκινητιστών Ταξί και με την διείσδυση της ηλεκτροκίνησης (φορολογικά και οικονομικά κίνητρα).
  2. Γόνιμος διάλογος για την κατανόηση των ωφελειών που θα έχει ο επαγγελματίας αυτοκινητιστής Ταξί από την ηλεκτροκίνηση.
  3. Συντονισμένες ενέργειες για τους σταθμούς στάθμευσης και τα προνόμια των ηλεκτροκίνητων Ταξί προκειμένου να μην αλλοιωθεί ο ανταγωνισμός σε μια υπηρεσία που έχει καθαρά δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα.