Προς: τον Πρωθυπουργό κύριο Κυριάκο Μητσοτάκη

Αθήνα, 08.04.2020

 

Αριθ. Πρωτ.:1514

 

 

 

Προς: τον Πρωθυπουργό κύριο Κυριάκο Μητσοτάκη

 

Κοινοποίηση:

 

1.Υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα

 

2.Υπουργό Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδη

 

3.Υπουργό Μεταφορών κ. Καραμανλή

 

4.Υφυπουργό Μεταφορών κ. Κεφαλογιάννη

 

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ, κύριοι Υπουργοί,

 

Έχοντας υπόψη την προσπάθεια που καταβάλει η ελληνική κυβέρνηση και εσείς προσωπικά για την αντιμετώπιση της πανδημίας που έχει πλήξει όλο τον πλανήτη, οφείλουμε να σας συγχαρούμε για τα άμεσα μέτρα τα οποία πήρατε, ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος για τους Έλληνες πολίτες.

 

Εξίσου σημαντικό όμως, είναι και το στοίχημα να σταθεί όρθια η ελληνική οικονομία και οι ελληνικές επιχειρήσεις να βγουν από την υγειονομική κρίση με τις λιγότερες απώλειες. Ο κλάδος των ταξί έχει υποστεί ανεπανόρθωτη οικονομική ζημιά. Η πτώση σε ποσοστό 90% τόσο σε επίπεδο μεταφορικού έργου όσο και σε κύκλο εργασιών είναι δεδομένη και πραγματική.

 

Η απαγόρευση κυκλοφορίας – που σωστά επιλέχτηκε ως μέτρο προστασίας – ανάγκασε το μεγαλύτερο μέρος του στόλου των ταξί σε ακινησία. Όσοι συνάδελφοι συνεχίζουν να εργάζονται, αν και είναι εκτεθειμένοι στον κίνδυνο, παρέχουν πάνω από όλα κοινωνικό έργο αφού οι μεταφορές αφορούν κυρίως μετακινήσεις από και προς τα νοσηλευτικά ιδρύματα. Η ανασφάλεια, ο φόβος και τα ερωτηματικά για την επόμενη μέρα, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο εργασιακού σχεδιασμού. Ο επαγγελματίας αυτοκινητιστής Ταξί δεν έχει την πολυτέλεια ούτε του τραπεζικού δανεισμού, ούτε την χρήση άλλων χρηματοπιστωτικών εργαλείων για να αντιμετωπίσει την υγειονομική-οικονομική κρίση. Το ταξί ως μέσο δημόσιας μεταφοράς, είναι άμεσα εξαρτημένο από την κυβερνητική βούληση. Από τις δικές σας ενέργειες εξαρτάται εν πολλοίς η βιωσιμότητα ή όχι ενός επαγγέλματος άρρηκτα συνδεδεμένο με την ελληνική κοινωνία και το αγαθό της δημόσιας μεταφοράς.

 

Προκειμένου να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση και να προσεγγίσουμε την βιωσιμότητα προτείνουμε μια σειρά μέτρων που θα ανακουφίσουν έως ένα βαθμό τους επαγγελματίες αυτοκινητιστές Ταξί.

 

Λαμβάνοντας υπόψη:

 

α.) την αμφισβητούμενη τουριστική σεζόν και

 

β.) την απώλεια εσόδων από τα μαθητικά δρομολόγια (κλειστά σχολεία) καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι ο κλάδος μας είναι στα πρόθυρα οικονομικής καταστροφής.

 

 

 

Ζητάμε :

 

–      Απαλλαγή προκαταβολής φόρου για φέτος.

 

–      Παραγραφή και όχι αναστολή των ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων, καθώς η συσσώρευση τους θα φέρει ολική καταστροφή στην ήδη βεβαρημένη κατάσταση.

 

–      Μείωση Φ.Π.Α στο 13% για να επωφεληθεί το ήδη πληττόμενο επιβατικό κοινό.

 

–      Επιδότηση αντικατάστασης των οχημάτων ταξί. Στις 31/03/2021 λίγη η αναστολή απόσυρσης των οχημάτων που έχουν περάσει το 15ο και 18ο έτος από την ημερομηνία πρώτης κυκλοφορίας.

 

–      Κατάργηση δασμών στην αντικατάσταση οχήματος (ταξί), όταν πρόκειται για εισαγωγή έως πέντε ετών

 

–      Να δοθούν άτοκα δάνεια για την ενίσχυση της ρευστότητας (με μέριμνα για αυτούς που έχουν προβλήματα με τις τράπεζες).