ΠΟΕΙΑΤΑ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Δέσμη Μέτρων για τη Στήριξη της Αγοράς Ταξί

Αθήνα, 17.03.2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δέσμη Μέτρων για τη Στήριξη της Αγοράς Ταξί

Από την στιγμή που η κυβέρνηση αναγκάστηκε να πάρει έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωναϊού, ξεκίνησε ένα μπαράζ αιτημάτων από όλους τους κλάδους που άμεσα ή έμμεσα πλήττονται. Η Ομοσπονδία Ταξί, έχοντας επίγνωση της κρισιμότητας των στιγμών, δεν θέλησε να διαφημίσει (προπαγανδίσει) τα αιτήματα του κλάδου κι αυτό γιατί τούτες τις στιγμές έχουν προτεραιότητα οι ανθρώπινες ζωές, ο αγώνας γιατρών και νοσηλευτών και η απόλυτη υπακοή από όλους μας στις υποδείξεις τις επιστημονικής κοινότητας.

Η μη δημοσιοποίηση των αιτημάτων μας δεν σημαίνει ούτε αδράνεια, ούτε καθυστέρηση, ούτε τίποτα από αυτά που μας κατηγορούν οι επαναστάτες του καναπέ και του πληκτρολογίου. Δεν έχουμε μαγικό ραβδί για να λύσουμε όλα τα προβλήματα. Υποβάλλουμε τις προτάσεις μας και προσπαθούμε να υλοποιηθούν οι περισσότερες από αυτές. Με αίσθημα ευθύνης, αντιμετωπίζουμε αυτή τη δύσκολη στιγμή, δίνοντας έμφαση πρώτα στην υγεία των συναδέλφων μας και των οικογενειών τους και μετά σε όλα τα υπόλοιπα. Τις τελευταίες δέκα ημέρες είμαστε σε καθημερινή επικοινωνία με όλους τους αρμόδιους υπουργούς και τις κρατικές υπηρεσίες. Στη δέσμη μέτρων που έχουμε καταθέσει προς τον Πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη, τον Υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα, τον Υπουργό Μεταφορών κ. Καραμανλή και τον Υφυπουργό Μεταφορών κ. Κεφαλογιάννη, συμπεριλαμβάνονται τα εξής:

  • Αναβολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών αρχής γενομένης από το Μάρτιο 2020 και για όσο κρατήσει η υφιστάμενη κατάσταση.
  • Επίδομα ρευστότητας: α) 1.000€ ανά ιδιοκτήτη-εκμεταλλευτή για κάθε ταξί /μήνα ξεκινώντας από το Μάρτιο, β) 1.500€ ανά ιδιοκτήτη-εκμεταλλευτή για κάθε ταξί /μήνα που απασχολεί οδηγό με την προϋπόθεση μη απόλυσης οδηγού.
  • Αναβολή πληρωμών τρεχουσών βεβαιωμένων οφειλών προς Εφορία, Ταμεία, Τράπεζες για όσο κρατήσει η υφιστάμενη κατάσταση.
  • Απαγόρευση χρήσης της θέσης του συνοδηγού στα ταξί για όσο διαρκεί η κρίση του κορωναϊού.
  • Η κυκλοφορία των ταξί να ορίζεται με βάση τον αριθμό κυκλοφορίας για την Αθήνα, ως:

0 – 1 Δευτέρα

2 – 3 Τρίτη

4 – 5 Τετάρτη

6 – 7 Πέμπτη

8 – 9 Παρασκευή

και να συνεχίζεται με αυτή τη σειρά για όσο διαρκούν τα προληπτικά μέτρα της κυβέρνησης.

Για την επαρχία, να ισχύει το «μονά-ζυγά».

  • Δωρεάν –άμεση– εξέταση για όλους τους οδηγούς ταξί για μόλυνση από τον ιό.
  • Προμήθεια από το Κράτος σε μάσκες, αντισηπτικά κλπ. και πρόβλεψη απολύμανσης των αυτοκινήτων σε καθημερινή βάση.
  • Πάγωμα ασφάλισης αυτοκινήτου για όσο διάστημα είναι ακινητοποιημένο το αυτοκίνητο λόγω κορωναϊού.
  • Στα μέτρα στήριξης για τις εταιρείες και τους εργαζομένους που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση να ενταχθούν και οι επιχειρήσεις του κλάδου μας (υπαλληλικό προσωπικό συνεταιρισμών και εταιρειών Ραδιοταξί).

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ταξί είναι πάντα στην πρώτη γραμμή. Με τον τρόπο που υπαγορεύουν οι ιδιαίτερες συνθήκες, μέσα στις οποίες λειτουργούν όλες οι δημόσιες υπηρεσίες αυτή τη στιγμή στη χώρα μας. Με υπομονή, με σοβαρότητα, με ειλικρινή διάθεση συνεργασίας και κατανόησης, προς όλους αυτούς που κουβαλούν το βαρύ φορτίο της προστασίας της δημόσιας υγείας και της στήριξης της επιχειρηματικότητας.

Δεν σταματήσαμε ποτέ να διεκδικούμε μέτρα στήριξης για τον κλάδο μας. Και θα το κάνουμε πάντα, είτε το διαφημίζουμε, είτε όχι. Το πόσα από τα αιτήματά μας γίνουν αποδεκτά θα το δούμε τις επόμενες ημέρες.

Μέχρι τότε, καλή δύναμη σε όλους.

Για το Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                 Ο Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Σ. ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ                                                      Ε. ΠΕΤΡΑΚΗΣ