Να μπει τέλος στην πολιτική παρακμή

Του Θύμιου Λυμπερόπουλου
Παρατηρώντας τις πολιτικές εξελίξεις την τελευταία πενταετία και συνδυάζοντάς τες με τα δεινά που έχουν βρει την ελληνική κοινωνία, κατανοεί κάποιος για ποιο λόγο φτάσαμε ως εδώ. Στο εσωτερικό των κομμάτων επικρατεί διχασμός και αυτό που βγαίνει προς τα έξω είναι ένας πολιτικός αχταρμάς.
Στον ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου, αλλά όχι όλων των συντρόφων του. Προσπαθεί να σώσει και τη χώρα και το κόμμα του. Η απεμπλοκή του από την αριστερή συνιστώσα φαντάζει μονόδρομος και θα επιχειριθεί όπως όλα δείχνουν στις επόμενες εκλογές.
Οι πολιτικές που εκφράζονται από την ομάδα Λαφαζάνη και από το ΚΚΕ, οδηγούν τη χώρα σε μια επικίνδυνη εσωστρέφεια. Η απομόνωση και ο μοναχικός δρόμος ποτέ δεν αποτέλεσαν σοβαρή και αξιόπιστη λύση.
Σε ότι αφορά το ΠΑΣΟΚ, αυτό είναι ήδη καταδικασμένο στη συνείδηση των πολιτών.
Το ΠΟΤΑΜΙ είναι η πιο χαρακτηριστική περίπτωση πολιτικού αχταρμά. Με σοσιαλοδημοκρατική ταυτότητα αλλά με πορεία και σαφή τάση προς τον άκρατο νεοφιλελευθερισμό.
Η Νέα Δημοκρατία είναι μια περίπτωση εντελώς διαφορετική. Ένα κόμμα που συμπορευόταν πάντα με τις ανάγκες της κοινωνίας λεηλατήθηκε δύο φορές από τους νταβατζήδες. Μία φορά επί Κωσταντίνου Μητσοτάκη, και μία επί Κώστα Καραμανλή. Και οι δύο κυβερνήσεις έπεσαν αφού δεν εξυπηρετούσαν τα συμφέροντα της εγχώριας και ξένης ολιγαρχίας.
Ο Βαγγέλης Μειμαράκης βρέθηκε στο τιμόνι της παράταξης και προσπαθεί να την επαναφέρει στη ζωή. Είναι σωστή η τακτική του να στηριχτεί στις αρχές και στις αξίες που είχε η Νέα Δημοκρατία πριν από το 2009. Ωστόσο για να τις υπηρετήσει αυτές, χρειάζεται και τους ανάλογους πολιτικούς. Πολιτικούς που πιστεύουν στο ριζοσπαστικό φιλελευθερισμό, στην κοινωνική δικαιοσύνη χωρίς ταξικές διαφορές. Σήμερα η Νέα Δημοκρατία γέμισε Κούληδες και Μάκηδες που φρενάρουν κάθε προσπάθεια επιστροφής της παράταξης στις ρίζες της. Πως μπορεί λοιπόν ο Βαγγέλης Μειμαράκης να προχωρήσει μπροστά όταν πρέπει να κουβαλά ακροδεξιά και νεοφιλελεύθερα βαρίδια; Πως θα πείσει τον Έλληνα πολίτη για τις αξίες της παράταξης, όταν σε αυτή υπάρχουν οι πολιτικοί οπαδοί της ολιγαρχίας και των καρτέλ;
Η ελληνική κοινωνία έχει ανάγκη από ηγέτες. Είναι ευδιάκριτο ότι η κεντροαριστερά βρήκε στο πρόσωπο του Τσίπρα τον ηγέτη της.
Η κεντροδεξιά, σκορπισμένη σε κάθε σημείο των πολιτικών κομμάτων, αναζητά τον άνθρωπο που θα την ενώσει. Αυτός ο άνθρωπος φαίνεται ότι είναι ο Κώστας Καραμανλής. Αυτόν μόνο αποδέχεται ως ηγέτη της. Αυτός μόνο είναι αποδεκτός από την ελληνική κοινωνία ως ηγέτης της κεντροδεξιάς.
Η Ελλάδα έχει ανάγκη πολιτικούς άνδρες άφθαρτους, που θα πολεμήσουν τη διαφθορά και τα μεγάλα συμφέροντα. Που θα αποδώσουν δικαιοσύνη στην οικονομία. Που θα δίνουν ελπίδα και προοπτική για καλύτερες μέρες.
Ας μπει επιτέλους, ένα τέλος στην πολιτική παρακμή.
Ευτυχώς που το αξίωμα του προέδρου της Δημοκρατίας το κατέχει ο Προκόπης Παυλόπουλος,  ένας άνθρωπος που τιμά την πολιτική ιστορία αυτού του τόπου. Αυτό το κύρος και αυτή τη σοβαρότητα έχει ανάγκη ο τόπος μας.