ΑΘΗΝΑ 25/07/2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Ρακιντζής ξεπληρώνει τη χάρη στον …Ραγκούση

Πόσο τυχαία είναι η σημερινή επιλεκτική πρωτοβουλία του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης;

Ο γενικός επιθεωρητής δημόσιας διοίκησης κύριος Λέανδρος Ρακιτζής οφείλει, συμφώνα με την αποστολή του, να λειτουργεί  ως εγγυητής της νομιμότητας. Με αλλά λόγια πρέπει πρώτα ο ίδιος να δίνει το παράδειγμα τήρησης της νομιμότητας.

Ύστερα από τη σημερινή πρωτοβουλία του διερωτάται ευλόγως ο καθένας :

Α) στα 7 χρόνια της θητείας του σε πόσες και ποιες περιπτώσεις έπραξε το ίδιο για αντίστοιχες κινητοποιήσεις επαγγελματικών οργανώσεων ή σε διαδηλώσεις που είχαν, αναμφισβήτητα, πολύ βαρύτερο κόστος για το κοινωνικό σύνολο. Ιδίως πότε και σε ποιες περιπτώσεις αναζητώντας ευθύνες κρατικών οργάνων που με παραλείψεις τους κατά την διάρκεια διαδηλώσεων επέτρεψαν να δημιουργηθεί το χάος που και πρόσφατα είδαμε στο κέντρο της Αθήνας και ιδίως τα 2 τελευταία χρόνια.

Β) είναι γνωστό σε όλους ότι η πενταετής θητεία του κυρίου Ρακιτζή έχει λήξει από 14 /9/2009. Έκτοτε ο κύριος Ρακιντζής, παρά τις επανειλημμένες επισημάνσεις της παράδοξης αυτής κατάστασης, από την επιτροπή θεσμών και διαφάνειας και γενικότερα από το κοινοβουλευτικό έλεγχο, παραμένει στη θέση του και ασκεί τα καθήκοντα του χωρίς να έχει την αντίστοιχη νομιμοποίηση, και ας μην επιχειρήσει να δικαιολογήσει την παραμονή του χωρίς θητεία στη θέση του για 2 ολόκληρα χρόνια επικαλούμενος αβάσιμα επιχειρήματα ότι μπορεί να παραμένει μέχρι την αντικατάσταση του. Και τούτο γιατί όλοι γνωρίζουν ότι ο γενικός επιθεωρητής δημόσιας διοίκησης διορίζεται με πράξη του υπουργικού συμβουλίου ύστερα από πρόταση του υπουργού εσωτερικών. Τι εμπόδισε την κυβέρνηση να του ανανεώσει τη θητεία για 2 ολόκληρα χρόνια; Τι μπορεί να εξυπηρετούν τέτοιες ιδιόρρυθμες «εκκρεμότητες» που παραβιάζουν κατάφωρα τη νομιμότητα και πόσο «τυχαίο» είναι το γεγονός ότι η σημερινή επιλεκτική πρωτοβουλία του κυρίου Ρακιντζή συνηγορεί σφόδρα υπέρ του κυρίου Ραγκούση ο οποίος ως υπουργός εσωτερικών ήταν εκείνος ο οποίος ανέχθηκε την παραμονή του κυρίου Ρακιτζή για τόσο χρονικό διάστημα μετά τη λήξη της θητείας του.

Ο πρόεδρος                                           Ο Γεν. Γραμματέας

Θύμιος Λυμπερόπουλος                                     Πάρις Κισσάς