ΠΟΕΙΑΤΑ: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 26.05.2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πραγματοποιήθηκε χθες στην Αθήνα, η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΟΕΙΤΑΤΑ. Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης ήταν:

Α. Ενημέρωση για τη συνάντηση με τον Υπουργό Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη.

Β. Ενημέρωση για τις τελευταίες συναντήσεις με τον Υφυπουργό Μεταφορών Γιάννη Κεφαλογιάννη.

Γ. Ενημέρωση για τις εξελίξεις σχετικά με τα μαθητικά δρομολόγια.

Εκτός ημερήσιας διάταξης συζητήθηκαν τα θέματα:

Α. Διεξαγωγή εκλογοαπολογιστικού συνεδρίου πριν από τις 30/6/21 που λήγει η παράταση της θητείας της Διοίκησης.

Β. Η άρση της εμπιστοσύνης του κ. Σκέντζου προς το Προεδρείο της ΠΟΕΙΑΤΑ.

Σε ότι αφορά τη συνάντηση με τον κ. Γεωργιάδη, τις πιθανότητες ένταξης του κλάδου σε κοινοτικά αναπτυξιακά προγράμματα υπάρχουν τα εξής δεδομένα:

1. Για την ανανέωση στόλου οι επιδοτήσεις αφορούν μόνο «καθαρά καύσιμα» (ηλεκτρικό-υβριδικό). Το επόμενο πρόγραμμα του Υπουργείου Ανάπτυξης γι’ αυτό το σκοπό –θα ανοίξει σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη– το φθινόπωρο και η εκταμίευση του ποσού που αφορά τις επιδοτήσεις, την άνοιξη του 2022. Η επιδότηση μπορεί να φθάσει έως το 60-65% της αξίας του οχήματος.

2. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαγορεύει οποιαδήποτε επιδότηση ανανέωσης στόλου οχημάτων που δεν αφορά καθαρά καύσιμα.

3. Στο σύνολό τους, οι παρατάξεις απαίτησαν από το Προεδρείο εισηγήσεις-προσπάθειες για επιδότηση αντικατάστασης αυτοκινήτων που κινούνται με πετρέλαιο, φυσικό αέριο κλπ.

Για τα ζητήματα που είναι αρμοδιότητας του Υπουργείου Μεταφορών, συζητήθηκαν τα εξής:

Α. Οι προδιαγραφές, τα τεχνικά χαρακτηριστικά και οι προϋποθέσεις ταξινόμησης 7θέσεων και 9θέσεων οχημάτων ως ταξί.

Β. Οι βελτιώσεις-τροποποιήσεις του Ν.4530/2018 και ιδιαίτερα η ρητή απαγόρευση επιδότησης κομίστρου ή εκπτώσεων η οποία πρέπει να συνοδεύεται με πολύ αυστηρές ποινές.

Γ. Οι πρόσφατες δηλώσεις του Υφυπουργού για την αστική κινητικότητα και πως αυτή θα επηρεάσει τον κλάδο των ταξί.

Ο Πρόεδρος της ΠΟΕΙΑΤΑ Σ. Κασιδιάρης εξήγησε στο Διοικητικό συμβούλιο ότι:

1. Καμία αλλαγή στο υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο που αφορά τα ταξί δεν πρόκειται να γίνει χωρίς διάλογο και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του κλάδου. Αυτό αποτελεί δέσμευση τόσο του κ. Κεφαλογιάννη όσο και της κυβέρνησης.

2. Όποιες αλλαγές, βελτιώσεις ή προσθήκες, θα είναι προϊόν αποφάσεων των κλαδικών μας οργάνων. Οι αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου θα αποτελούν τις τελικές εισηγήσεις της ΠΟΕΙΑΤΑ προς κάθε Υπουργείο και για οποιοδήποτε θέμα.

– Το Προεδρείο δεσμεύτηκε ότι εφόσον δεν προκύπτει ζήτημα με το πρωτόκολλο υγείας (περιορισμένος αριθμός ατόμων) θα παρίστανται σε συναντήσεις με τους αρμόδιους Υπουργούς και ο οι αρχηγοί των παρατάξεων της Ομοσπονδίας.

– Σε ότι αφορά την επικοινωνία με τον κ. Βορίδη, Υπουργό Εσωτερικών, συζητήθηκε το θέμα των αποζημιώσεων για τα χαμένα μαθητικά δρομολόγια, που δεν έγιναν λόγω της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων που επέβαλε η κυβέρνηση.

Από τα θέματα που συζητήθηκαν και ήταν εκτός ημερήσιας διάταξης, προέκυψαν τα εξής:

Α. Η παράταξη της ΔΑΚΜΜΕ πρότεινε εκλογές της Ομοσπονδίας μέσα στον Ιούνιο και πριν από την λήξη της θητείας της διοίκησης στις 30/6/21.

Β. Άμεσα έχει προγραμματιστεί νέα συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου είτε δια ζώσης είτε με τηλεδιάσκεψη, και αποκλειστικό θέμα συζήτησης τις λεπτομέρειες και τον τρόπο διεξαγωγής του συνεδρίου, σύμφωνα με τα νέα μέτρα προστασίας κατά του Covid 19 που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Γ. Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης δεν θέλουν τη διενέργεια εκλογών και έθεσαν ως επιχείρημα ότι πρώτα πρέπει να κάνουν εκλογές τα πρωτοβάθμια σωματεία και μετά η Ομοσπονδία.

Ο κ. Σκέντζος ήρε την εμπιστοσύνη του προς το Προεδρείο (κατείχε τη θέση του Α’ Αντιπροέδρου) και ζήτησε την έμμεση κατάργηση της διοίκησης και την αντικατάστασή της, από μια επιτροπή με τους επικεφαλής όλων των παρατάξεων. Η πρότασή του –για έμμεση κατάργηση του Προεδρείου αν και υποστηρίχθηκε από όλα τα μέλη της αντιπολίτευσης– απορρίφθηκε.

Η Νέα Πνοή ακολουθώντας το ρεύμα του κ. Σκέντζου κι αυτή, ήρε την εμπιστοσύνη της προς τον Προεδρείο.

Προφανώς ξέχασε ότι δεν συμμετείχε ποτέ σε αυτό.

Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με το οξύμωρο συμπέρασμα ότι: «Όλες οι παρατάξεις δεν έχουν εμπιστοσύνη στη διοίκηση αλλά δεν θέλουν και να προκύψει νέα διοίκηση (εκλογές)».